5 kleine ingrepen die de kosten van uw kmo kunnen drukken

Als kmo-eigenaar kent u de uitdagingen van de markt. Van het dalende consumentenvertrouwen tot de hogere inflatie zijn er redenen genoeg om het financiële plaatje van uw onderneming goed in de hand te houden. U wil immers niet alleen stabiel zijn maar ook ruimte creëren om te groeien. Vanuit onze expertise tippen we u graag over hoe u door middel van enkele kleine ingrepen uw kosten kan drukken.

Digitaliseer

Allereerst hoeven we u niet te zeggen dat het tijdperk van traditionele papieren documentatie stilaan uitdooft. Papier afzweren is beter voor het milieu, versnelt uw bedrijfsprocessen én gaat hand in hand met heel wat kostenbesparing. U hoeft in eerste instantie minder te spenderen aan inkt, toners, printeronderhoud, verzendkosten en papier zelf. Ook op administratief vlak is het een stap vooruit. Door over te schakelen op een digitaal facturatie- en boekhoudsysteem wint uw boekhouder tijd en u werkuren om te betalen. Geef daarom prioriteit aan digitaliseren als u competitief wil blijven.

Herorganiseer uw mobiliteitsstrategie

U zou er misschien niet bij stilstaan maar mobiliteit is een grote kostenpost. Leasewagens, reiskosten en parking vergen een grote hap uit het budget van kmo’s. Een herorganisatie van uw mobiliteitsstrategie kan vaak flink wat bezuiniging opleveren.

Denk bijvoorbeeld aan de invoer van het mobiliteitsbudget. Dit systeem is niet verplicht, maar geeft werknemers de kans hun recht op een bedrijfswagen in te ruilen voor een jaarlijks budget. Daarmee kiezen en financieren ze zelf hun vervoersmiddelen, met keuze uit een milieuvriendelijkere bedrijfswagen of duurzame vervoersmiddelen. Wie overschakelt op het mobiliteitsbudget, zal minder kilometers met de bedrijfswagen afleggen, wat ook voor werkgevers voordelig uitkomt.

Heeft niet iedereen dagelijks een bedrijfswagen nodig? Onderzoek dan of poolwagens en deelfietsen, die onderling roteren naargelang de nood van uw werknemers, een mogelijkheid zijn.

Geef niet-kernactiviteiten uit handen

In deze blogpost vertelden we u reeds hoe uw administratie uit handen geven een positief effect kan hebben op uw cijfers. Ook andere, niet-kernactiviteiten uitbesteden kan een goede zet zijn. Outsource klantenservice of IT-ondersteuning aan gespecialiseerde externe dienstverleners. Dit kan niet alleen kosten besparen, maar uw bedrijf eveneens flexibeler maken en u in staat stellen zich te concentreren op uw kernactiviteiten en groei.

Optimaliseer uw energiekosten

Beschikt u over kantoorruimtes en opslagplaatsen? Wees u dan bewust van uw energieverbruik. Hier zuinig mee omgaan kan tevens financiële voordelen opleveren. Investeer bijvoorbeeld in ledverlichting, die fiscaal aftrekbaar is dankzij de verhoogde Energie-investeringsaftrek (EIA). Bekijk daarnaast geregeld of het interessant kan zijn om uw energiecontracten te herzien. Leveranciers vergelijken neemt slechts even tijd in beslag en door over te schakelen bespaart u niet alleen maar kan u ook eventuele welkomstbonussen meepikken.

Stimuleer telewerk en coworking

Energiekosten maar ook de huur van een kantoor zijn verbonden aan personeel. Sinds de coronaperiode bleef telewerken gangbaar, mede omwille van de kosten die werkgevers erdoor besparen. Hoe minder mensen op kantoor werken, hoe minder groot de kantoorruimte die u huurt moet zijn en hoe lager de huurprijs daarvoor zal bedragen. Moderne werkmethodes zoals telewerk of coworking stimuleren, kan dus bijdragen aan een financieel gezondere onderneming.

Borgn is graag uw partner voor de digitalisering en optimalisatie van uw administratie. Neem contact op voor een kennismaking met ons en onze diensten!