Als werkzoekende zonder ervaring kan het moeilijk zijn aansluiting te vinden op de jobmarkt. Daarom introduceerde de Vlaamse regering een maatregel die het voor werkgevers aantrekkelijker maakt om een werkzoekenden aan te werven. Via een individuele beroepsopleiding (IBO) kan iemand voor een bepaalde periode de kneepjes van het vak leren onder een voordelige contractvorm. Duik samen met ons in de details en ontdek of IBO interessant kan zijn voor uw onderneming.
Werkplekleren ondersteund door VDAB
IBO is de meest bekende vorm van werkplekleren. Het is een bijzonder opleidingscontract voor een periode van 1 tot en met 6 maanden, dat ondertekend wordt door de cursist, het bedrijf en de opleidingsverstrekker. Die laatste is meestal VDAB of een partner van VDAB. In de overeenkomst moet een duidelijk doel vermeld worden: welke competenties tijdens de IBO zullen worden ontwikkeld en hoe de verdere begeleiding door het bedrijf en VDAB zal gebeuren.
Heeft u in uw onderneming ruimte om een werkzoekende op te leiden of krijgt u bepaalde vacatures niet ingevuld? Dan kan IBO een goede optie zijn om potentieel talent te laten groeien. Bovendien ontzorgt VDAB u volledig: zij gaan voor u op zoek naar een geschikte kandidaat.
Welk financieel voordeel biedt een IBO-contract voor u als werkgever?
Als werkgever wordt u niet alleen ondersteund door VDAB, maar heeft u ook beperkte administratieve verplichtingen. De aanvraag van een IBO is gratis. Verder betaalt u geen loonkosten of rsz, alleen een vaste premie aan de VDAB. Dat is een vast maandelijks bedrag dat alle kosten dekt, zoals dossierkosten en verplaatsingskosten. De exacte tarieven kan u hier raadplegen.
Uw IBO-cursist heeft tijdens z’n opleiding geen recht op vakantiegeld, een eindejaarspremie en gewaarborgd loon bij ziekte. De periode van z’n opleiding wordt namelijk gelijkgesteld met een werkloosheidsperiode.
Voorwaarden voor IBO
Om aan een individuele beroepsopleiding te mogen starten, moet de werkzoekende voldoen aan bepaalde voorwaarden. De kandidaat:
- is ingeschreven als niet-werkende werkzoekende bij de VDAB.
- heeft zijn vorige baan niet opgezegd om een IBO te kunnen starten.
- heeft nog niet voor het bedrijf gewerkt waar hij een IBO wil starten.
Voor werkgevers is de lijst met voorwaarden beperkter: het bedrijf moet gevestigd zijn in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en behoren tot de private of openbare sector.
Combinatie met opleidingsstage
Zoals u hierboven leest, is iemand te werk stellen onder de vorm van IBO slechts een keer mogelijk. Wenst u iemand de kans geven langer ervaring binnen uw bedrijf op te doen, dan kan u een IBO in het verlengde van een opleidingsstage opstarten. De werkzoekende loopt dan eerst stage – hiervoor ontvangt die weliswaar geen vergoeding – en werkt vervolgens verder onder een IBO-contract.
Zo startte Daniela Chistol bij Borgn als stagiaire en volgt ze nu een IBO als administratief medewerker. “Ik ben afkomstig uit Moldavië, waar ik mijn bachelor in Business Administration behaalde. Toen ik in België kwam wonen, liet ik me begeleiden door VDAB om te ontdekken waar ik met mijn diploma terechtkon op de arbeidsmarkt”, deelt Daniela. “Ik startte een opleiding als administratief medewerker voor anderstaligen, waarna ik de kans kreeg om als stagiaire bij Borgn aan de slag te gaan. Dankzij een IBO-contract krijg ik nu de kans om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen en vooral veel bij te leren van m’n collega’s. Ik zie het als de ideale inlooptijd tot ik op vaste basis kan beginnen bij Borgn.”
Overtuigd van de voordelen van een IBO-contract? Borgn regelt de aanvraag graag voor u! Neem gerust contact op.