Wat is een ondernemingsnummer en waarvoor hebt u het nodig?


Kriebelt het om een eigen onderneming te starten? Dan denkt u er misschien al aan om een ondernemingsnummer aan te vragen. Maar wat is dat precies en in welke situaties hebt u het nodig? Borgn legt het u uit en helpt u als administratiepartner graag.

Een ondernemingsnummer, wat is dat?

Een ondernemingsnummer is een uniek identificatienummer dat wordt toegekend aan alle ondernemingen die actief zijn in België. Het bestaat uit tien cijfers en start met een 0 of een 1, gevolgd door negen andere cijfers. Dat resulteert in bijvoorbeeld  ‘0123.456.789’. Hetzelfde nummer wordt gebruikt voor je btw-nummer, met BE ervoor geplaatst.

De aanvraag van een ondernemingsnummer is in ons land verplicht en dient als identificatie bij verschillende overheidsdiensten, financiële instellingen en zakelijke partners. Waar het vroeger bewaard werd in het handelsregister, is het nu de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) die alle ondernemingsnummers verzamelt. In deze centrale database worden alle basisgegevens over Belgische ondernemingen en hun vestigingseenheden opgenomen.

Waarvoor heeft u een ondernemingsnummer nodig?

Elke onderneming dient te beschikken over een identificatienummer, dat door verschillende instanties alsook door uw klanten opgevraagd kan worden. Een overzicht:  

  1. Registratie bij de KBO

Bedrijfsregistratie bij de KBO is verplicht en vereist een ondernemingsnummer. (De KBO centraliseert de basisgegevens van ondernemingen en vestigingseenheden en verspreidt deze naar verschillende bevoegde overheidsdiensten) 

  1. Oprichting van een zakelijke bankrekening

Ook om een bankrekening te openen voor uw bedrijf moet u een ondernemingsnummer voorleggen. Banken zijn verplicht dit te controleren voordat ze een rekening openen zodat ze uw bedrijf kunnen identificeren bij financiële instellingen en om betalingen te verwerken.

  1. Administratie en facturatie

U bent wettelijk verplicht om uw ondernemingsnummer te vermelden op stukken die van uw onderneming uitgaan, zoals facturen, akten, brieven, orders… Maar ook online hebt u het nodig: het dient steeds vermeld te staan op uw website.

  1. Contact met overheidsdiensten

Moet u een beroep doen op overheidsdiensten of op de belastingsdienst? U raadt het al; u heeft een ondernemingsnummer nodig om uw dossier in te dienen.

Hoe krijgt u een ondernemingsnummer?

Als zelfstandige

Als u als zelfstandige aan de slag wilt gaan, kunt u zich inschrijven bij een erkend ondernemingsloket. Het ondernemingsloket zal uw gegevens verifiëren en u een ondernemingsnummer toekennen. Dit is overigens ook mogelijk via het online portaal van de KBO.

De aanvraag van een ondernemingsnummer kost u 101 euro. Voor wijzingen of schrappingen betaalt u nog eens 101 euro.

Als vennootschap

Als vennootschap vraagt u geen ondernemingsnummer aan voor uw activiteit, maar voor uw vennootschap zelf. Nadat u bij de notaris uw rechtsvorm en statuten liet neerschrijven, schrijf u uw vennootschap in bij de KBO waarna u een ondernemingsnummer ontvangt.

Als buitenlandse onderneming

Zelfs buitenlandse ondernemingen moeten zich inschrijven bij de KBO als ze hun activiteiten in België willen uitvoeren. Dit gaat op dezelfde manier in z’n werk als voor andere ondernemingen.

In een notendop

Een ondernemingsnummer is dus een verplicht nummer dat wordt gebruikt om een bedrijf te identificeren. U heeft het nodig voor de inschrijving bij de KBO, de oprichting van een bankrekening, facturatie en contact met overheidsdiensten. Het verkrijgen van een ondernemingsnummer kan eenvoudig via een ondernemingsloket.

Wenst de opstart van uw zaak vlot doen verlopen?
Dat kan! Contacteer ons gerust voor administratieve ondersteuning.