5 vragen aan ons ondernemersnetwerk

Tim Vandenberghe

Tim Vandenberghe

Eventbureau

Luc Vanwalleghem

Luc Vanwalleghem

Veeteeltproducten

Céline Laridon

Céline Laridon

Styliste

Sam Mulkay

Sam Mulkay

Chemische procesmachines

 

Dag van de Ondernemer focust dit jaar op #OndernemenVoorMorgen. Dat goede langdurige relaties met gelijkgestemden belangrijk zijn om toekomstgericht te ondernemen, staat buiten kijf. Dat weten ook deze ondernemers, die – middels administratieve ondersteuning door Borgn – het schip rechthouden en bovendien excelleren binnen hun domein. We polsten naar hun succestips!

Wat drijft u elke dag om te ondernemen?

Céline Laridon van Céline Styling: “Mijn werk als styliste is mijn passie. Omdat ik dagelijks doe wat ik graag doe, haal ik voldoening uit elke opdracht. Ook de vele afwisseling dankzij samenwerkingen met geweldige klanten uit diverse sectoren, houdt het altijd boeiend.”

Tim Vandenberghe van eventbureau Hofnar: “Passie is ook mijn voornaamste drijfveer. Entertainment zit me in het bloed. Daarnaast wil ik iets voor mezelf opbouwen: een bedrijf met een goeie organisatie op poten zetten zodat ik op termijn zelf kan beslissen waaraan ik mijn tijd besteed.”

Luc Vanwalleghem van Berluc, producent van veeteeltproducten: “Mij werd het ondernemerschap met de paplepel ingegoten. Ons familiebedrijf bestaat al meer dan 60 jaar en ik zet met trots het werk van mijn ouders verder. Het net zo goed of zelfs beter doen, is wat mij motiveert.”

Hoe zorgt u ervoor dat uw zaak vernieuwend blijft?

Sam Mulkay van 3Dtools, specialist in chemische procesmachines: “Alles in vraag stellen. Innoveren is meer dan alleen de laatste trends volgen. Je moet methodes die niet meer werken, herkennen en ze aanpakken. Niet verderbouwen, maar opnieuw bouwen is een gedachtegang die binnen onze expertise in de machinebouw letterlijk van toepassing is. Je moet ook soms buiten je vakgebied durven kijken. Zo combineren wij bijvoorbeeld mechanica met digitale oplossingen om blijvend aan de vraag van de markt te kunnen beantwoorden.”

Céline Laridon: “Uit je comfortzone komen, is belangrijk om up-to-date te blijven. Voor mij is het een kwestie van je ogen en oren continu open te houden. Al is dat maar terwijl je op social media aan het scrollen bent. Als ik een leuk idee tegenkom voor mezelf of voor een klant sla ik dat meteen op of stuur ik het door. Ik haal inspiratie uit alles en op elk moment.”

Welke eigenschappen maken een goede ondernemer?

Tim Vandenberghe: “Je moet een visie hebben over je product en die kunnen vertalen op maat van je consument. Mensenkennis is net zo essentieel als strategisch inzicht.”

Luc Vanwalleghem: “Luisteren naar de wensen en bekommernissen van de klant helpt je altijd verder. Dat staat binnen onze niche als een paal boven water: niemand weet zo goed welke noden er zijn binnen de landbouw als wie er dagelijks middenin zit.”

Waarom vind je het belangrijk om samen te werken met andere ondernemers?

Céline Laridon: “Het geeft je nieuwe inzichten. Als freelance styliste leer ik telkens nieuwe bedrijven uit verschillende sectoren kennen en daar steek je automatisch dingen van op. Niet alleen over het product dat ze verkopen maar ook over de manier waarop ze dat aanpakken.”

Tim Vandenberghe: “De knowhow van andere ondernemers is een verrijking, onafhankelijk van hun specialisatie of ervaring. Een jonge starter kan een andere kijk op de zaak hebben en je op nieuwe ideeën brengen. Wij werken graag samen met gemotiveerde jongeren om onze denkkaders te verbreden.”

Welke tips heb je voor wie droomt van een eigen zaak?

Sam Mulkay: “Doe praktijkervaring op binnen de sector waarin je wil ondernemen vooraleer je de sprong naar zelfstandig zijn waagt. Alleen zo kom je erachter of je bereid bent je elke dag voor 200% te geven. Zorg ervoor dat je goed bent in je vak, los van het idee dat je uniek moet zijn. Ik vergelijk het zelf vaak met een stukje van de taart nemen in plaats van er een nieuwe te bakken.”

Tim Vandenberghe: “Het belangrijkste is inderdaad dat je je product kent als een echte expert, en dat je die expertise ook durft te verdedigen tegenover de klant. Doorzettingsvermogen en risico’s nemen horen onlosmakelijk bij ondernemer zijn.

Uw boekhouding of administratieve taken uitbesteden aan een collega-ondernemer? Borgn staat voor u klaar zodat u kan focussen op de essentie. Contacteer ons voor een samenwerking!