Goede voornemens voor het nieuwe jaar: zó maakt u als ondernemer tijd om te sporten

Ook dit jaar ontkomen we er niet aan: een nieuw jaar staat gelijk aan goede voornemens. Voor heel wat mensen staan gezonder leven en meer bewegen steevast op nummer één, maar door gebrek aan tijd of motivatie zakken die ambities al snel tot helemaal onderaan het prioriteitenlijstje. Hoe beheert u uw tijd zodat een drukke zaak runnen en regelmatig sporten hand in hand kunnen gaan? Maaike geeft u als ervaringsdeskundige enkele timemanagement tips!

Een kwestie van mindset en plannen

“In november liep ik samen met enkele co-runners mijn allereerste marathon in Barcelona. Dit doe ik met de steun en het trainingsschema van mijn coach bij FuseAction. Aan het begin van de maand geef ik telkens mijn beschikbaarheden door, zo blokkeren we vaste tijdstippen in mijn agenda via TrainingPeaks. Dit varieert van intervaltrainingen over langere afstanden tot een halfuurtje uitlopen. Het vraagt wat discipline maar maak van sporten een prioriteit die evenveel aandacht verdient als de andere items op uw to do-lijstje.”

Drempels overkomen en volhouden

“Ik loop pas sinds 2018, maar heb in die vier jaar al veel bereikt zonder ooit een blessure op te lopen. Dit heb ik te danken aan mijn coach, maar ook aan het feit dat ik het rustig aan doe. Is het even uitzonderlijk druk op het werk? Geen probleem, dan druk ik op de pauzeknop en herevalueren we later mijn trainingsschema. De eindejaarsperiode is bijvoorbeeld ontzettend druk bij Borgn en daarvoor had ik mijn trainingsschema aangepast.

De juiste mindset in combinatie met een op maat gemaakt trainingsschema zijn cruciaal voor wie een marathon ambieert. Eerlijk gezegd heb ik ook momenten waarop het moeilijker gaat. Vlak na de marathon in Barcelona zei ik ‘dit doe ik nooit meer’, maar even later hadden we al plannen om het in 2023 nog eens over te doen in Rome.”

Zorg voor een beetje sociale druk

“Sport is voor mij een uitlaatklep. Ik werk veel, en geniet ervan om even naar buiten te gaan na een lange dag binnen zitten. Bovendien kon ik al een aantal vrienden warm maken om hun loopschoenen aan te trekken en bouwde zo een community van gelijkgestemden op. Ik wissel solo trainen af met groepstrainingen, waarbij we eens om de twee weken samenkomen. Iedereen plant de trainingen in volgens z’n eigen schema en hoeft zich niet voor elke training te verplaatsen, zo houden we het laagdrempelig. De groepstraining geeft dan weer voldoende sociale druk om niet op te geven in hectische tijden.”

Start with why

“Sporten om een goed doel te steunen zorgt voor een extra dimensie en helpt ook om vol te houden. Ik zet mij in voor Kom Op Tegen Kanker en FIKO, het Fonds voor Innovatief Kankeronderzoek, ter ere van mijn zus Joke. Zo organiseren we op 5 juni 2022 een sportevent t.v.v. FIKO.”

Werk slimmer en maak zo ruimte in uw agenda

“Als ondernemer zal u het gevoel ongetwijfeld herkennen: u lijkt nergens tijd voor te hebben. Zeker wanneer uw onderneming groeit, kan u een voortdurende tijdsnood ervaren. Net in die drukke periodes is het belangrijk om voldoende energie te hebben en tijd te maken voor sport en ontspanning. Lijkt dat onoverkomelijk? Kijk dan eens met een kritische blik naar uw huidige werkprocessen en bekijk wat u kan (laten) automatiseren of wat u kan delegeren.”

Even recapituleren? Mijn tips op een rijtje:

  • Wees niet overmoedig en laat u eventueel begeleiden door een coach die een aangepast trainingsschema voor u opstelt. Zo houdt u het langer vol.
  • Maak van sporten een prioriteit, maar zorg voor een flexibele planning zodat u kan schuiven wanneer uw onderneming dat vereist.
  • Ondernemen is ook delegeren: automatiseer waar mogelijk en besteed taken uit.

Wil u ook sportiever leven maar vindt u de tijd niet? Borgn helpt u graag met de vereenvoudiging en automatisatie van de administratieve en boekhoudkundige processen. Neem contact op voor een eerste kennismaking. We bekijken graag wat wij voor u kunnen betekenen en voor u het weet, staat u eindelijk op de looppiste!