Klaar voor een nieuw bedrijfsjaar: mis deze data in 2021 niet!

Een nieuw jaar is altijd een motivatie om persoonlijke doelstellingen te behalen. Ook als zelfstandige ondernemer is het een ideaal moment om na te denken over uw ambities en orde op zaken te stellen. Dat begint met het maken van een doordachte jaarplanning. We stippelen alvast enkele belangrijke data uit die niet mogen ontbreken in uw digitale kalender. Zo maakt uw bedrijf meteen een succesvolle start in 2021!

 

Om het u wel heel gemakkelijk te maken kan u via onderstaande link deze meteen opladen in uw agenda!

 
 

Januari

1 januari: Nieuwjaar (wettelijke feestdag)

Omdat nieuwjaarsdag net voor het weekend valt, start uw bedrijfsjaar in 2021 hoogstwaarschijnlijk pas op 4 januari.

Maart

25 maart: Deadline sociale bijdragen eerste kwartaal

Sociale bijdragen zijn een verplichte kost voor elke zelfstandige in hoofdberoep. Riskeer geen boete en zorg ervoor dat uw bijdrage per kwartaal tijdig naar uw sociaal verzekeringsfonds overgeschreven wordt.

31 maart: Deadline klantenlisting

Is uw onderneming btw-plichtig? Dan moet u (of uw boekhouder) jaarlijks voor 31 maart een klantenlisting indienen via Intervat. De klantenlisting of btw-listing is een lijst van de Belgische btw-nummers van klanten die tijdens het vorige kalenderjaar goederen of diensten bij u aankochten voor in totaal meer dan 250 euro (excl. btw).

April

Begin april: Voorafbetaling eerste kwartaal

Om belastingvermeerdering te voorkomen, doet u best op tijd uw voorafbetalingen. Voor het eerste kwartaal doet u dat in april. Hou de site van de FOD Financiën in de gaten voor een overzicht van de deadlines voor het aanslagjaar 2022 als u dit op voorhand wil inplannen. U krijgt hier sowieso ook telkens een brief voor.

5 april: Paasmaandag (wettelijke feestdag)

Maar dacht u ook al aan Paasdinsdag? Uw werknemers appreciëren het vast als de klokken ook op kantoor langskomen.

15 april: Dag van de medewerker

Heeft u het geluk iemand te hebben die u ondersteunt of heeft u al een team uitgebouwd? Dan is de Dag van de medewerker (vroeger gekend als Secretaressedag) de ideale gelegenheid om uw medewerker(s) eens in de bloemetjes te zetten.

Mei

1 mei: Dag van de Arbeid (wettelijke feestdag)

Dag van de Arbeid vindt in 2021 plaats op een toepasselijke dag: zaterdag. Denk er wel aan dat als er in uw onderneming doorgaans niet in het weekend gewerkt wordt, u deze wettelijke feestdag moet compenseren met een vervangende vrije dag in overeenstemming met uw werknemer(s).

13 mei: O.L.H. Hemelvaart (wettelijke feestdag)

Gezien Hemelvaart op een donderdag valt, spreekt u best met uw werknemers af of ze die vrijdag een brugdag willen nemen.  

Juni

25 juni: Deadline sociale bijdrage tweede kwartaal

Daar zijn die sociale bijdragen weer!

Juli

Begin juli: Voorafbetaling tweede kwartaal

Vergeet deze niet tijdig in te plannen: alleen bij voorafbetaling krijgt u recht op belastingvermindering. De exacte deadline raadpleegt u via de FOD Financiën.

1 juli: Nieuwe btw-regels voor e-commerce

De nieuwe btw-regels voor e-commerce, waaronder een nieuwe omzetdrempel van 10.000 euro per jaar voor kleine e-commerce ondernemers, gaan in vanaf 1 juli 2021. Aanvankelijk zou de Europese Commissie die al in januari invoeren, maar de Covid-19-crisis bracht uitstel.

Augustus

15 augustus: O.L.V. Hemelvaart (wettelijke feestdag)

In 2021 vieren we Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart op zondag 15 augustus. Voor die feestdag dient u een vervangingsdatum te voorzien waarop uw werknemer(s) een dagje vrijaf mogen nemen.

September

25 september: Deadline sociale bijdrage derde kwartaal

Overschrijven die bijdragen!

Oktober

Begin oktober: Voorafbetaling derde kwartaal

Het is weer tijd om de fiscus tevreden te stellen. De FOD Financiën deelt hier de exacte deadline.

2 en 3 oktober: Weekend van de Klant

Heeft u een winkel of webshop? Leg uw klanten extra in de watten tijdens het Weekend van de Klant.

November

1 november: Allerheiligen (wettelijke feestdag)

We zetten november meteen in met een lang weekend!

11 november: Wapenstilstand (wettelijke feestdag)

Nog zo eentje waarbij een verlengd weekend mogelijk is: 11 november is in 2021 een donderdag. Maakt u op 12 november de brug? Neem dit op in uw interne kalender zodat uw werknemers op de hoogte zijn.

20 november: Dag van de Ondernemer

Ook u verdient het om eens in de bloemetjes gezet te worden! Tijdens Dag van de Ondernemer geeft UNIZO ondernemers een duwtje in de rug en moeten verschillende acties ondernemerstalent in Vlaanderen stimuleren. Grijp dus ook uw kans om uw omgeving te inspireren en moedig toekomstige zaakvoerders aan hun dromen om te zetten in acties.

December

15 december: feest- en collectieve vakantiedagen

Communiceer vóór deze datum de feestdagen voor het daaropvolgende jaar en de regeling voor de compensatiefeestdagen via uw arbeidsreglement.

25 december: Kerstmis (wettelijke feestdag)

In 2021 vieren we kerst op zaterdag. Wordt er in uw onderneming op zaterdag en zondag niet gewerkt, dan moet u een vervangingsdag vastleggen in samenspraak met uw werknemers.

Eind december: Voorafbetaling vierde kwartaal

De laatste van het jaar! Controleer de exacte deadline via de FOD Financiën.

Bonus: plan de betaling van uw btw in voor de 20ste van de maand

Hierboven stipten we al enkele verplichte formaliteiten aan, maar ook de indiening uw periodieke btw-aangiften vormt een belangrijk onderdeel van uw jaaradministratie. Als zelfstandige ontvangt u voor elke uitgaande factuur btw die u vervolgens weer moet terugstorten naar de staat. Afhankelijk van uw omzet dient u uw btw per maand of per kwartaal aan te geven.

BTW-aangifte per kwartaal

Bedraagt het omzetcijfer van uw onderneming niet meer dan 2.500.000 euro, dan kunt u uw btw-aangiften per kwartaal doen.

 

BTW-aangifte per maand

Voor ondernemingen met een omzet van meer dan 2.500.000 euro is een maandelijkse indiening van btw-aangiften de regel.

Don’t forget to personalise!

Vergeet ten slotte niet om uw eigen stempel op de jaarkalender te drukken. Neem ook data die specifiek voor uw bedrijf belangrijk zijn mee, zoals themadagen binnen uw sector en de verjaardagen van uw werknemers. Het is tevens een goed moment om na te gaan of er niemand binnen uw team een werkjubileum te vieren heeft. Zo’n kleine tekens van waardering stimuleren de goede werksfeer.

Geen tijd voor al die administratieve taken? Geef ons een seintje en Borgn neemt ze met plezier van u over.